Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH)
De Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH) zijn de voorwaarden waarop in Nederland gevestigde horecabedrijven zoals hotels, restaurants, cafés en aanverwante bedrijven (waaronder cateringbedrijven, party-servicebedrijven e.d.), horecadiensten verlenen en horecaovereenkomsten sluiten.
De UVH zijn gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank en de Kamer van Koophandel en Fabrieken te ‘s-Gravenhage.
Artikel 1 Definities
Onder de navolgende woorden wordt in de UVH, en in de aanbiedingen en overeenkomsten waarop de UVH van toepassing zijn, telkens het navolgende verstaan.
1.1 Horecabedrijf
De natuurlijke- of rechtspersoon of vennootschap die zijn bedrijf maakt van het verlenen van horecadiensten en lid is van Koninklijk Horeca Nederland.
1.2 Gastheer
Degene die een horecabedrijf vertegenwoordigt bij het afsluiten en uitvoeren van horecaovereenkomsten.
1.3 Verlenen van horecadiensten
Het door een horecabedrijf verstrekken van logies en/of spijs en/of drank en/of het ter beschikking stellen van (zaal)ruimte en/of terreinen, alles met alle daarbij behorende werkzaamheden en diensten, en alles in de ruimste zin des woords.
1.4 Klant
De natuurlijke- of rechtspersoon of vennootschap die met een horecabedrijf een horecaovereenkomst heeft gesloten.
1.5 Gast
De natuurlijke perso(o)n(en) aan wie op grond van een met de klant gesloten horecaovereenkomst één of meer horecadienst(en) moet worden verleend. Waar in de UVH van gast, of klant, wordt gesproken, wordt zowel gast als klant bedoeld tenzij uit de inhoud van de bepaling en haar strekking noodzakelijkerwijze voortvloeit dat slechts één van beide bedoeld kan zijn.
1.6 Horecaovereenkomst
Een overeenkomst tussen een horecabedrijf en een klant terzake een of meer door het horecabedrijf te verlenen horecadiensten tegen een door de klant te betalen prijs. In plaats van de term horecaovereenkomst wordt soms de term reservering gebruikt.
1.7 Hotelbedrijf
Het horecabedrijf waarbij het verlenen van horecadiensten voornamelijk dan wel uitsluitend bestaat uit het verstrekken van logies.
1.8 Restaurantbedrijf
Het horecabedrijf waarbij het verlenen van horecadiensten voornamelijk dan wel uitsluitend bestaat uit het verstrekken van spijs en bijbehorende drank.
1.9 Cafébedrijf
Het horecabedrijf waarbij het verlenen van horecadiensten voornamelijk dan wel uitsluitend bestaat uit het verstrekken van drank.
1.10 Zaalverhuurbedrijf
Het horecabedrijf waarbij het verlenen van horecadiensten voornamelijk dan wel uitsluitend bestaat uit het ter beschikking stellen van zaalruimte.
1.11 Reserveringswaarde (de waarde van de horecaovereenkomst)
De totale omzetverwachting van het horecabedrijf inclusief bedieningsgeld, (toeristenbelasting) en b.t.w. terzake een met een klant gesloten horecaovereenkomst, welke verwachting is gebaseerd op de binnen dat horecabedrijf geldende gemiddelden.
1.12 Koninklijk Horeca Nederland
Het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en Aanverwante Bedrijf “Horeca Nederland” c.q. de eventuele rechtsopvolger daarvan.
1.13 Annulering
De in schriftelijke vorm door de klant aan het horecabedrijf gedane mededeling dat van een of meer overeengekomen horecadiensten geheel of gedeeltelijk geen gebruik zal worden gemaakt, dan wel de in schriftelijke vorm door het horecabedrijf aan de klant gedane mededeling dat een of meer overeengekomen horecadiensten geheel of gedeeltelijk niet verstrekt zullen worden.
1.14 No-show
Het zonder annulering niet gebruik maken door een gast van een op grond van een horecaovereenkomst te verstrekken horecadienst.
1.15 Groep
Een groep van 10 of meer personen aan wie door een horecabedrijf een of meer horecadiensten moeten worden verleend krachtens een of meer als samenhangend te beschouwen horecaovereenkomsten.
1.16 Individu
Iedere persoon die niet behoort tot een groep volgens bovengenoemde definitie.
1.17 Goederen
Alle goederen, daaronder begrepen gelden, geldswaarden en geldswaardige papieren.
1.18 Kurkengeld
Het bedrag verschuldigd terzake het in de ruimten van een horecabedrijf nuttigen van niet door dat horecabedrijf verstrekte drank.
1.19 Keukengeld
Het bedrag verschuldigd terzake het in de ruimten van een horecabedrijf nuttigen van niet door dat horecabedrijf verstrekte spijzen.
1.20 Omzetgarantie
Een schriftelijke verklaring van de klant dat terzake één of meer horecaovereenkomsten door het horecabedrijf minimaal een bepaald bedrag aan omzet zal worden gerealiseerd.
Artikeltitels dienen uitsluitend ter referentie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Artikel 2 Toepasselijkheid
2.1 De UVH zijn met uitsluiting van alle andere algemene voorwaarden van toepassing op de totstandkoming en de inhoud van alle horecaovereenkomsten, alsmede op alle aanbiedingen terzake de totstandkoming van deze horecaovereenkomsten. Indien daarnaast toch andere algemene voorwaarden van toepassing zijn prevaleren in geval van tegenstrijdigheid de UVH.
2.2 Afwijken van de UVH is slechts mogelijk bij geschrifte en van geval tot geval.
2.3 De UVH strekken mede ten behoeve van alle natuurlijke- en rechtspersonen waarvan het horecabedrijf gebruik maakt of heeft gemaakt bij het sluiten en/of uitvoeren van een horecaovereenkomst of een andere overeenkomst of bij het exploiteren van het horecabedrijf.
2.4 Zijn de UVH eenmaal rechtsgeldig toepasselijk verklaard op een bepaalde horecaovereenkomst, dan wordt de laatst geldende versie van de UVH toepasselijk geacht op alle volgende horecaovereenkomsten tussen dezelfde partijen, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
Artikel 3 Totstandkoming van horecaovereenkomsten
3.1 Een horecabedrijf kan te allen tijde om welke reden dan ook het sluiten van een horecaovereenkomst weigeren, behoudens indien een zodanige weigering geschiedt louter op één of meer gronden vermeld in artikel 429 quater Wetboek van Strafrecht (discriminatie).
3.2 Alle door een horecabedrijf gedane aanbiedingen terzake de totstandkoming van een horecaovereenkomst zijn vrijblijvend en onder het voorbehoud “zolang de voorraad (c.q. capaciteit) strekt”. Doet het horecabedrijf binnen een naar gelang de omstandigheden te bepalen redelijke termijn na aanvaarding door de klant een beroep op bedoeld voorbehoud dan wordt de beoogde horecaovereenkomst geacht niet te zijn tot stand gekomen.
3.3 Wanneer het horecabedrijf aan de klant (optiehouder) een optierecht heeft toegekend kan dit recht niet worden herroepen, behoudens indien en voorzover een andere potentiële klant het horecabedrijf een aanbod doet tot het sluiten van een horecaovereenkomst terzake het totaal of een gedeelte van de in optie uitstaande horecadiensten. De optiehouder dient alsdan door het horecabedrijf van dit aanbod op de hoogte te worden gebracht, waarna de optiehouder te kennen dient te geven al dan niet van het optierecht gebruik te willen maken. Indien de optiehouder niet te kennen geeft gebruik te willen maken van het optierecht vervalt het optierecht. Een optierecht kan alleen schriftelijk verleend worden.
3.4 Horecaovereenkomsten voor (een) gast(en) aangegaan door tussenpersonen (cargadoors, reisbureaus, andere horecabedrijven e.d.), al dan niet in naam van hun relatie(s), worden geacht mede voor rekening en risico van deze tussenpersonen te zijn gesloten. Het horecabedrijf is aan tussenpersonen geen commissie of provisie, hoe ook genaamd, verschuldigd, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders overeengekomen. Gehele of gedeeltelijke betaling van het verschuldigde door de gast zal de tussenpersoon in dezelfde mate bevrijden.
Artikel 4 Algemene verplichtingen van het horecabedrijf
4.1 De in dit artikel genoemde verplichtingen gelden voor ieder horecabedrijf. Alle verplichtingen welke voortvloeien uit het speciale karakter van het horecabedrijf en de aard van de te verrichten horecadiensten zijn opgenomen in de hiernavolgende artikelen.
4.2 In het geval dat de speciale regeling als bedoeld in de artikelen 5 e.v. afwijkt van een algemene bepaling in de artikelleden 4.3 t/m 4.7 geldt de speciale regeling.
4.3 Het horecabedrijf is, onverminderd het bepaalde in de hiernavolgende artikelen, krachtens de horecaovereenkomst verplicht op de overeengekomen tijdstippen de overeengekomen horecadiensten te verlenen op de in dat horecabedrijf gebruikelijke wijze.
4.4 De in artikel 4.3 genoemde verplichting geldt niet:
1. in geval van overmacht aan de zijde van het horecabedrijf als bedoeld in artikel 15;
2. indien de gast niet of meer dan een half uur te laat verschijnt;
3. indien de klant de in artikel 10 bedoelde waarborgsom/tussentijdse betaling niet tijdig voldoet;
4. indien de klant, ondanks een daartoe strekkend verzoek, niet tijdig een omzetgarantie afgeeft;
5. indien de klant op enige andere wijze niet volledig voldoet aan al zijn verplichtingen welke hij uit welken hoofde ook jegens het horecabedrijf heeft.
4.5 Het horecabedrijf is niet gehouden enig goed van de gast in ontvangst en/of in bewaring te nemen.
4.6 Indien het horecabedrijf voor het in ontvangst en/of in bewaring nemen van goederen enig bedrag aan de gast in rekening brengt, dient het horecabedrijf op die goederen te letten als een goed huisvader, onverminderd het bepaalde in artikel 12.
4.7 Het horecabedrijf is nimmer verplicht enig huisdier van de gast toe te laten en kan aan toelating voorwaarden verbinden.
Artikel 5 Verplichtingen van het hotelbedrijf
5.1 Het hotelbedrijf is gehouden aan de gast gedurende de overeengekomen periode accommodatie ter beschikking te stellen van de binnen zijn hotel gebruikelijke kwaliteit, zulks met inachtneming van het bepaalde in het derde lid.
5.2 Het hotelbedrijf is tevens gehouden de daarbij behorende, in zijn hotel gebruikelijke horecadiensten te kunnen verlenen en de aldaar gebruikelijke faciliteiten te kunnen verschaffen.
5.3 De accommodatie dient ter beschikking van de gast te zijn van 14.00 uur op de dag van aankomst tot 12.00 uur op de dag van vertrek.
5.4 Het hotelbedrijf dient op een duidelijk waarneembare plaats de huisregels voor de gast ter kennisneming op te hangen dan wel aan te brengen dan wel neer te leggen, of de huisregels in geschrift aan de gast ter hand te stellen. De gast is gehouden de huisregels na te leven.
5.5 Het hotelbedrijf is gerechtigd op ieder moment zonder opzegtermijn het verstrekken van horecadiensten aan een gast te beëindigen wanneer de gast de huisregels bij herhaling overtreedt, danwel zich anderszins zodanig gedraagt dat de orde en de rust in het horecabedrijf en/of de normale exploitatie daarvan kan worden of wordt verstoord. De gast dient alsdan op eerste verzoek het hotel te verlaten. Het hotelbedrijf mag zijn onderhavige bevoegdheid slechts uitoefenen indien de aard en de ernst van de door de gast begane overtredingen daartoe naar het redelijk oordeel van het hotelbedrijf voldoende aanleiding geven.
5.6 Tenzij anders is overeengekomen is het hotelbedrijf gerechtigd om de reservering als vervallen te beschouwen wanneer de gast zich niet op de eerste gereserveerde dag om 18.00 uur bij hem heeft gemeld, onverminderd het bepaalde in artikel 9.
5.7 Het hotelbedrijf is gerechtigd om van de gast te verlangen dat deze genoegen neemt met andere accommodatie dan volgens de horecaovereenkomst ter beschikking gesteld zou moeten worden, behoudens indien een dergelijke wens als evident onbillijk en voor de gast als klaarblijkelijk te bezwaarlijk moet worden beschouwd. De gast/klant heeft in dat laatste geval het recht om met onmiddellijke ingang de horecaovereenkomst waarop voormelde wens van het horecabedrijf betrekking heeft te beëindigen, onverminderd zijn verplichtingen uit hoofde van andere horecaovereenkomsten. De gast en/of klant heeft, indien het horecabedrijf zich uitgaven bespaart door op de voet van het voorgaande andere accommodatie ter beschikking te stellen dan volgens de horecaovereenkomst ter beschikking gesteld zou moeten worden, recht op het bedrag van die besparing. Voor het overige zal het horecabedrijf nimmer tot enige schadevergoeding gehouden zijn.
Artikel 6 Verplichtingen van het restaurantbedrijf
6.1 Het restaurantbedrijf is verplicht op het overeengekomen tijdstip aan de gast de overeen-gekomen faciliteiten ter beschikking te stellen en de overeengekomen spijzen en dranken te verstrekken van een hoeveelheid, kwaliteit en op een wijze als in zijn restaurant gebruikelijk is.
6.2 Indien geen spijzen of dranken van tevoren zijn overeengekomen dan verstrekt het restaurantbedrijf op verzoek datgene van de spijzen en dranken die het op dat moment kan verstrekken, onverminderd het overige in artikel 6.1 bepaalde.
6.3 Het restaurantbedrijf is gerechtigd om het verlenen van horecadiensten achterwege te laten dan wel op ieder moment te staken indien de gast zich niet gedraagt als overeenkomt met de stand en de exploitatie van zijn restaurant. Het restaurantbedrijf kan onder meer eisen stellen met betrekking tot het uiterlijk van de gast. De gast dient op eerste verzoek het restaurant te verlaten.
6.4 Indien de gast niet binnen een half uur na het gereserveerde tijdstip is gearriveerd kan het restaurantbedrijf de reservering als geannuleerd beschouwen, onverminderd het bepaalde in artikel 9.
Artikel 7 Verplichtingen van het cafébedrijf
7.1 Het cafébedrijf is gehouden om aan de gast op verzoek de dranken te verstrekken welke het in voorraad heeft. Daarnaast dient het cafébedrijf de in zijn bedrijf gebruikelijke horecadiensten te kunnen verlenen.
7.2 Het cafébedrijf is gerechtigd om het verlenen van horecadiensten achterwege te laten dan wel op ieder moment te staken indien de gast zich niet gedraagt als overeenkomt met de stand en de exploitatie van zijn café. Het cafébedrijf kan onder meer eisen stellen met betrekking tot het uiterlijk van de gast. De gast dient op eerste verzoek het café te verlaten.
Artikel 8 Verplichtingen van het horecabedrijf terzake zaalverhuur
8.1 Het horecabedrijf is gerechtigd om een andere ruimte ter beschikking te stellen dan volgens de horeca- overeenkomst zou moeten geschieden, behoudens indien zulks als evident onbillijk en voor de gast als klaarblijkelijk te bezwaarlijk moet worden beschouwd. De gast/klant heeft in dat laatste geval het recht om met onmiddellijke ingang de horecaovereenkomst waarop voormelde wens van het horecabedrijf betrekking heeft te beëindigen, onverminderd zijn verplichtingen uit hoofde van andere horecaovereenkomsten. De gast en/of klant heeft, indien het horecabedrijf zich uitgaven bespaart door op de voet van het voorgaande een andere ruimte ter beschikking te stellen dan volgens de horecaovereenkomst zou moeten geschieden, recht op het bedrag van die besparing. Voor het overige zal het horecabedrijf nimmer tot enige schadevergoeding gehouden zijn.
Het horecabedrijf is voorts gehouden de bij hem gebruikelijke horecadiensten aan de gasten te kunnen verlenen.
8.3 Het horecabedrijf is gerechtigd om het verlenen van horecadiensten achterwege te laten dan wel op ieder moment te staken indien de gast zich niet gedraagt als overeenkomt met de stand en de exploitatie van zijn horecabedrijf. Het horecabedrijf kan onder meer eisen stellen met betrekking tot het uiterlijk van de gast. De gast dient op eerste verzoek het horecabedrijf te verlaten.
8.4 Het horecabedrijf is na overleg met het ter plaatse bevoegd gezag gerechtigd de horecaovereenkomst wegens gegronde vrees voor verstoring van de openbare orde te ontbinden. Maakt het horecabedrijf van deze bevoegdheid gebruik, dan zal het horecabedrijf tot geen enkele schadevergoeding gehouden zijn.
Artikel 9 Annuleringen
9.1 Annulering door klanten, algemeen
9.1.1 De klant is niet bevoegd een horecaovereenkomst te annuleren, tenzij hij tegelijkertijd onherroepelijk aanbiedt de hierna bepaalde bedragen te betalen. Iedere annulering wordt geacht een dergelijk aanbod te omvatten. Een dergelijk aanbod wordt geacht te zijn aanvaard indien het horecabedrijf het aanbod niet onverwijld verwerpt. Annulering dient schriftelijk en gedateerd te geschieden. Aan een mondelinge annulering kan de klant geen rechten ontlenen. Het bepaalde in artikel 9 geldt onverminderd het bepaalde in andere artikelen.
9.1.2 Het horecabedrijf kan uiterlijk één maand voordat de eerste horecadienst op grond van de desbetreffende horecaovereenkomst zal moeten worden verricht aan de klant verklaren bepaalde individuen te zullen beschouwen als groep. Op die personen zijn alsdan alle bepalingen voor groepen van toepassing.
9.1.3 Het bepaalde in de artikelen 13.1 en 14.6 is ook op annuleringen van toepassing.
9.1.4 Ingeval van no-show zal de klant in alle gevallen verplicht zijn de reserveringswaarde te betalen.
9.1.5 Indien niet alle overeengekomen horecadiensten worden geannuleerd zijn op de geannuleerde horecadiensten onderstaande bepalingen pro rata van toepassing.
9.1.6 Indien een of meer overeengekomen horecadiensten geheel of gedeeltelijk worden geannuleerd, worden de termijnen in de navolgende artikelen vermeerderd met 4 maanden indien de reserveringswaarde van de geannuleerde horecadienst(en) meer bedraagt dan de op overeenkomstige wijze berekende waarde van de overige horecadiensten die het horecabedrijf had kunnen verlenen in het tijdsbestek waarin de geannuleerde horecadiensten verleend hadden moeten worden.
9.1.7 Bedragen die het horecabedrijf met het oog op de geannuleerde horecaovereenkomst ten tijde van de annulering reeds aan derden verschuldigd is geworden dienen door de klant te allen tijde volledig aan het horecabedrijf te worden vergoed, mits het horecabedrijf niet onredelijk gehandeld heeft door de betreffende verplichtingen aan te gaan. De betreffende bedragen strekken in mindering op de in de navolgende bepalingen bedoelde reserveringswaarde.
9.2 Annulering van hotelaccommodatie/logies
9.2.1 Groepen
Wanneer een reservering voor uitsluitend hotelaccommodatie, al dan niet met ontbijt, is gemaakt voor een groep dan geldt voor annulering van die reservering het navolgende.
1. Bij annulering meer dan 3 maanden voor het tijdstip waarop krachtens de horecaovereenkomst de eerste horecadienst zal moeten worden verleend, nader te noemen: “de ingangsdatum”, is de klant niet gehouden enige vergoeding aan het hotelbedrijf te betalen.
2. Bij annulering meer dan 2 maanden voor de ingangsdatum is de klant gehouden 15% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
3. Bij annulering meer dan 1 maand voor de ingangsdatum is de klant gehouden 35% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
4. Bij annulering meer dan 14 dagen voor de ingangsdatum is de klant gehouden 60% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
5. Bij annulering meer dan 7 dagen voor de ingangsdatum is de klant gehouden 85% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
6. Bij annulering 7 dagen of minder voor de ingangsdatum is de klant gehouden 100% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
9.2.2 Individuen
Wanneer een reservering voor uitsluitend hotelaccommodatie, al dan niet met ontbijt, is gemaakt voor één of meer individuen geldt voor annulering van die reservering het navolgende
1. Bij annulering meer dan 1 maand voor de ingangsdatum is de klant niet gehouden enig bedrag aan het hotelbedrijf te betalen.
2. Bij annulering meer dan 14 dagen voor de ingangsdatum is de klant gehouden 15% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
3. Bij annulering meer dan 7 dagen voor de ingangsdatum is de klant gehouden 35% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
4. Bij annulering meer dan 3 dagen voor de ingangsdatum is de klant gehouden 60% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
5. Bij annulering meer dan 24 uur voor de ingangsdatum is de klant gehouden 85% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
6. Bij annulering 24 uur of minder voor de ingangsdatum is de klant gehouden 100% van de reserveringswaarde aan het hotelbedrijf te betalen.
9.3 Annulering van restaurant/tafelreservering
9.3.1 Groepen
Wanneer een reservering voor uitsluitend een restaurant (tafelreservering) is gemaakt voor een groep dan geldt voor annulering van die reservering het navolgende:
1. indien een menu is overeengekomen:
1. bij annulering meer dan 14 dagen voor het gereserveerde tijdstip zal geen vergoeding verschuldigd zijn;
2. bij annulering 14 dagen of minder doch meer dan 7 dagen voor het gereserveerde tijdstip zal de klant 25% van de reserveringswaarde verschuldigd zijn;
3. bij annulering 7 dagen of minder voor het gereserveerde tijdstip zal de klant 50% van de reserveringswaarde verschuldigd zijn.
4. bij annulering 3 dagen of minder voor het gereserveerde tijdstip zal de klant 75% van de reserveringswaarde verschuldigd zijn.
2. indien geen menu is overeengekomen:
1. bij annulering meer dan tweemaal 24 uur voor het gereserveerde tijdstip zal geen vergoeding verschuldigd zijn;
2. bij annulering tweemaal 24 uur of minder voor het gereserveerde tijdstip zal de klant 50% van de reserveringswaarde verschuldigd zijn.
9.3.2 Individuen
Wanneer een reservering voor uitsluitend een restaurant (tafelreservering) is gemaakt voor één of meer individuen dan geldt voor annulering van die reservering het navolgende:
1. indien een menu is overeengekomen:
1. bij annulering meer dan viermaal 24 uur voor het gereserveerde tijdstip zal geen vergoeding verschuldigd zijn;
2. bij annulering viermaal 24 uur of minder voor het gereserveerde tijdstip zal 50% van de reserveringswaarde verschuldigd zijn.
2. indien geen menu is overeengekomen:
1. bij annulering meer dan tweemaal 24 uur voor het gereserveerde tijdstip zal geen vergoeding verschuldigd zijn;
2. bij annulering tweemaal 24 uur of minder voor het gereserveerde tijdstip zal de klant 50% van de reserveringswaarde verschuldigd zijn.
9.4 Annulering andere horecaovereenkomsten.
9.4.1 Voor annulering van alle reserveringen niet vallende onder de artikelen 9.2 en 9.3 zal het navolgende gelden.
9.4.2 Wanneer een reservering is gemaakt voor een groep dan geldt voor annulering van die reservering het navolgende.
1. Bij annulering meer dan 6 maanden voor het tijdstip waarop krachtens de desbetreffende horecaovereenkomst de eerste horecadienst zou moeten worden verleend is de klant niet gehouden enige vergoeding aan het horecabedrijf te betalen.
2. Bij annulering meer dan 3 maanden voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 10% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
3. Bij annulering meer dan 2 maanden voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 15% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
4. Bij annulering meer dan 1 maand voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 35% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
5. Bij annulering meer dan 14 dagen voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 60% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
6. Bij annulering meer dan 7 dagen voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 85% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
7. Bij annulering 7 dagen of minder voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 100% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
9.4.3 Wanneer een reservering is gemaakt voor één of meer individuen geldt voor annulering van die reservering het navolgende.
1. Bij annulering meer dan 1 maand voor het tijdstip waarop krachtens de desbetreffende horecaovereenkomst de eerste horecadienst zou moeten worden verleend is de klant niet gehouden enige vergoeding aan het horecabedrijf te betalen.
2. Bij annulering meer dan 14 dagen voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 15% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
3. Bij annulering meer dan 7 dagen voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 35% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
4. Bij annulering meer dan 3 dagen voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 60% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
5. Bij annulering meer dan 24 uur voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden 85% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
6. Bij annulering 24 uur of minder voor bedoeld tijdstip is de klant gehouden100% van de reserveringswaarde aan het horecabedrijf te betalen.
9.5 Annulering door het horecabedrijf
9.5.1 Het horecabedrijf is met inachtneming van het navolgende bevoegd een horecaovereenkomst te annuleren, tenzij de klant binnen zeven dagen na het sluiten van de betreffende horecaovereenkomst schriftelijk te kennen heeft gegeven te verlangen dat het horecabedrijf afstand doet van zijn annuleringsbevoegdheid, mits de klant daarbij tevens ondubbelzinnig te kennen heeft gegeven afstand te doen van zijn eigen annuleringsbevoegdheid.
9.5.2 Indien het horecabedrijf een horecaovereenkomst tot het verstrekken van spijs en bijbehorende drank annuleert zijn de artikelen 9.1.1 en 9.3.2 van overeenkomstige toepassing, met verwisseling van klant en horecabedrijf.
9.5.3 Indien het horecabedrijf een andere horecaovereenkomst dan bedoeld in artikel 9.5.2 annuleert zijn de artikelen 9.1.1 en 9.2.2 van overeenkomstige toepassing, met verwisseling van klant en horecabedrijf.
9.5.4 Het horecabedrijf is te allen tijde bevoegd een horecaovereenkomst te annuleren zonder tot betaling van de hierboven bedoelde bedragen gehouden te zijn, indien er voldoende aanwijzingen bestaan dat de op grond van die horecaovereenkomst in het horecabedrijf te houden bijeenkomst een zodanig ander karakter heeft dan verwacht mocht worden op grond van aankondiging door de klant of op grond van de hoedanigheid van klant of gasten, dat het horecabedrijf de overeenkomst niet gesloten zou hebben indien het van het werkelijke karakter van de bijeenkomst op de hoogte was geweest. Maakt het horecabedrijf van deze bevoegdheid gebruik nadat de betreffende bijeenkomst begonnen is, dan is de klant gehouden tot betaling van de tot dat tijdstip genoten horecadiensten, doch vervalt zijn betalingsverplichting voor het overige. De vergoeding voor genoten horecadiensten wordt in voorkomend geval naar tijdsevenredigheid berekend.
9.5.5 Het horecabedrijf is gerechtigd om, in plaats van zijn in artikel 9.5.4 bedoelde bevoegdheid uit te oefenen, nadere eisen te stellen ten aanzien van het verloop van de betreffende bijeenkomst. Indien er voldoende aanwijzingen bestaan dat deze eisen niet (zullen) worden nageleefd, is het horecabedrijf alsnog gerechtigd zijn in artikel 9.5.4 bedoelde bevoegdheid uit te oefenen.
9.5.6 Indien en voor zover het horecabedrijf tevens optreedt als reisorganisator in de zin van de wet geldt met betrekking tot reisovereenkomsten in de zin van de wet het volgende. Het horecabedrijf mag de reisovereenkomst op een wezenlijk punt wijzigen wegens gewichtige, de reiziger onverwijld medegedeelde omstandigheden. Het horecabedrijf mag de reisovereenkomst ook anders dan op een wezenlijk punt wijzigen wegens gewichtige, de reiziger onverwijld medegedeelde omstandigheden. Tot twintig dagen voor de aanvang van de reis mag het horecabedrijf de reissom verhogen in verband met wijzigingen in de vervoerskosten met inbegrip van brandstofkosten, de verschuldigde heffingen of de toepasselijke wisselkoersen. Indien de reiziger een wijziging als hiervoor bedoeld afwijst kan het horecabedrijf de reisovereenkomst opzeggen.
Artikel 10 Waarborgsom en tussentijdse betaling
10.1 Het horecabedrijf kan te allen tijde van de klant verlangen dat deze onder het horecabedrijf deponeert of doet deponeren een waarborgsom ter hoogte van maximaal de reserveringswaarde minus eventuele reeds verrichte tussentijdse betalingen. Ontvangen waarborgsommen worden deugdelijk geadministreerd, dienen uitsluitend tot zekerheid voor het horecabedrijf en gelden uitdrukkelijk niet als reeds gerealiseerde omzet.
10.2 Het horecabedrijf kan telkens tussentijds betaling verlangen van inmiddels verleende horecadiensten.
10.3 Het horecabedrijf mag zich verhalen op het ingevolge de voorgaande bepalingen gedeponeerde bedrag terzake al datgene wat de klant uit welken hoofde ook aan hem verschuldigd is. Het overschot dient door het horecabedrijf onverwijld aan de klant te worden terugbetaald.
Artikel 11 Omzetgarantie
11.1 Indien een omzetgarantie is afgegeven is de klant verplicht terzake de betreffende horecaovereenkomst(en) tenminste het in de omzetgarantie bepaalde bedrag aan het horecabedrijf te betalen.
Artikel 12 Aansprakelijkheid van het horecabedrijf
12.1 De uitsluiting van aansprakelijkheid in dit artikel geldt niet voor zover het horecabedrijf terzake het risico dat zich heeft gerealiseerd van een verzekeringsmaatschappij of van een andere derde een vergoeding heeft ontvangen.
12.2 Onverminderd het bepaalde in artikel 4.6 is het hotelbedrijf niet aansprakelijk voor beschadiging of verlies van goederen, die in het hotel zijn meegebracht door een gast die daar zijn intrek heeft genomen. De klant vrijwaart het hotelbedrijf tegen aanspraken van gasten terzake. Het hier bepaalde geldt niet voorzover de beschadiging of het verlies te wijten is aan opzet of grove schuld van het hotelbedrijf.
12.3 Onverminderd het bepaalde in de artikelen 12.7 en 12.8 is het horecabedrijf nimmer aansprakelijk voor welke schade dan ook door de klant, de gast en/of derden geleden tenzij de schade het directe gevolg is van opzet of grove schuld van het horecabedrijf. Deze uitsluiting van aansprakelijkheid geldt in het bijzonder ook voor schade ontstaan als gevolg van het nuttigen van door het horecabedrijf bereide of geserveerde levensmiddelen en voor schade ontstaan als gevolg van automatiseringsproblemen. Indien dwingend recht slechts een minder vergaande beperking van aansprakelijkheid toelaat geldt die minder vergaande beperking.
12.4 In geen enkel geval is het horecabedrijf gehouden een hoger bedrag aan schaderegeling te betalen dan:
1. de reserveringswaarde of, indien dat meer is.
2.
1. het door de verzekeraar van het horecabedrijf aan het horecabedrijf terzake de schade uitbetaalde bedrag, dan wel;
2. de terzake de schade van een andere derde verkregen vergoeding.
12.5 Voor schade aan of met voertuigen van de gast veroorzaakt is het horecabedrijf nimmer aansprakelijk behoudens indien en voor zover de schade het rechtstreeks gevolg is van opzet of grove schuld van het horecabedrijf.
12.6 Het horecabedrijf is nimmer aansprakelijk voor schade direct of indirect aan wie of wat ook ontstaan als direct of indirect gevolg van enig gebrek of enige hoedanigheid of omstandigheid aan, in of op enig roerend of onroerend goed waarvan het horecabedrijf houder, (erf)pachter, huurder dan wel eigenaar is of dat anderszins ter beschikking van het horecabedrijf staat, behoudens indien en voor zover de schade het rechtstreeks gevolg is van opzet of grove schuld van het horecabedrijf.
12.7 Indien voor de gast aan de in bewaring gegeven goederen, waarvoor een vergoeding als bedoeld in artikel 4.6 in rekening wordt gebracht, schade ontstaat is het horecabedrijf verplicht de schade aan deze goederen tengevolge van beschadiging of vermissing te vergoeden. Schadevergoeding is nimmer verschuldigd terzake in de afgegeven goederen aanwezige andere goederen.
12.8 Indien het horecabedrijf goederen in ontvangst neemt of indien goederen op welke wijze dan ook waar dan ook door wie dan ook worden gedeponeerd, bewaard en/of achtergelaten zonder dat het horecabedrijf daarvoor enige vergoeding bedingt, dan is het horecabedrijf nimmer aansprakelijk voor schade aan of in verband met die goederen op welke wijze dan ook ontstaan tenzij het horecabedrijf opzettelijk deze schade heeft toegebracht, of de schade het gevolg is van grove schuld van het horecabedrijf.
12.9 De klant (niet zijnde een natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf) vrijwaart het horecabedrijf volledig terzake iedere aanspraak, hoe ook genaamd, welke de gast en/of enige derde jegens het horecabedrijf mocht geldend maken, indien en voor zover deze aanspraak in de ruimste zin verband kan houden met enige door het horecabedrijf krachtens enige overeenkomst met de klant te verlenen of verleende (horeca)dienst dan wel met de accommodatie waarin een zodanige (horeca)dienst werd verleend of moest worden verleend.
12.10 De in artikel 12.9 bedoelde vrijwaringsverplichting geldt ook indien de horecaovereenkomst met de klant en/of de gast geheel of gedeeltelijk om welke reden dan ook is ontbonden.
Artikel 13 Aansprakelijkheid van de gast en/of klant
13.1 De klant en de gast en degenen die hem vergezellen zijn hoofdelijk aansprakelijk voor alle schade die voor het horecabedrijf en/of enige derde is en/of zal ontstaan als direct of indirect gevolg van wanprestatie (toerekenbare tekortkoming) en/of onrechtmatige daad, waaronder overtreding van de huisregels is begrepen, begaan door de klant en/of de gast en/of degenen die hem vergezellen, alsmede voor alle schade die is veroorzaakt door enig dier en/of enige stof en/of enige zaak waarvan zij houder zijn of die onder hun toezicht staan.
Artikel 14 Afrekening en betaling
14.1 De klant is de in de horecaovereenkomst bepaalde prijs verschuldigd dan wel, voor zover de horecaovereenkomst werd gesloten meer dan drie maanden voor het tijdstip waarop de ingevolge die overeenkomst te verrichten horecadiensten verleend moeten worden, de prijzen welke gelden op het moment dat de horecadienst(en) (moet(en)) wordt(den) verleend, waaronder tevens worden verstaan de prijzen als vermeld op lijsten welke door het horecabedrijf op een voor de gast zichtbare plaats zijn aangebracht danwel zijn opgenomen in een lijst welke aan de klant/gast, desnodig op diens verzoek, wordt overhandigd. Wijzigingen in het BTW-tarief worden te allen tijde aan de klant doorberekend.
Een lijst wordt geacht voor de gast zichtbaar aangebracht te zijn indien deze zichtbaar is in de normaal toegankelijke ruimten van het horecabedrijf.
Voor bijzondere diensten, zoals het gebruik van garderobe, garage, safe, bewassing, telefoon, telex, t.v.-huur e.d. kan door het horecabedrijf een extra vergoeding worden gevorderd.
14.4 Alle rekeningen, daaronder mede begrepen rekeningen terzake annulering of no-show, zijn door de klant en/of gast verschuldigd op het moment dat ze aan hem worden gepresenteerd. De klant dient voor contante betaling zorg te dragen tenzij schriftelijk anders is overeengekomen of tenzij anders wordt overeengekomen.
14.5 Wanneer voor een rekening voor een lager bedrag dan 150 euro krachtens het bepaalde in het vierde lid een factuur wordt gezonden dan kan het horecabedrijf daarenboven 15 euro aan administratiekosten in rekening brengen. Op dat bedrag is het bepaalde in dit artikel van overeenkomstige toepassing.
14.6 De gast en de klant zijn hoofdelijk aansprakelijk voor alle bedragen welke één van hen of beiden aan het horecabedrijf uit welken hoofde ook verschuldigd zijn. Geen van hen kan zich beroepen op enig voorrecht van uitwinning. Horecaovereenkomsten worden behoudens andersluidend beding geacht mede namens elke gast gesloten te zijn. Door te verschijnen geeft de gast te kennen dat de klant bevoegd was hem bij het sluiten van de betreffende horecaovereenkomst te vertegenwoordigen.
14.7 Zolang de gast en/of klant niet geheel aan al zijn verplichtingen jegens het horecabedrijf heeft voldaan is het horecabedrijf gerechtigd om alle goederen welke door de gast en/of klant in het horecabedrijf zijn meegebracht onder zich te nemen en te houden, totdat de gast en/of klant ten genoegen van het horecabedrijf aan al zijn verplichtingen jegens het horecabedrijf heeft voldaan. Naast een retentierecht komt het horecabedrijf in voorkomend geval een pandrecht toe op de betreffende goederen.
14.8 Indien andere dan contante betaling is overeengekomen dienen alle facturen, voor welk bedrag ook, door de klant binnen veertien dagen na factuurdatum aan het horecabedrijf te worden voldaan. Indien een factuur wordt gezonden is het horecabedrijf te allen tijde bevoegd een kredietbeperkingstoeslag van 2% van het factuurbedrag in rekening te brengen, welke vervalt indien de klant de factuur binnen veertien dagen voldoet.
14.9 Indien en voor zover tijdige betaling achterwege blijft is de klant in gebreke zonder dat enige ingebrekestelling zal zijn vereist.
14.10 Indien de klant in gebreke is dient hij aan het horecabedrijf alle op de inning vallende kosten te vergoeden, gerechtelijke zowel als buitengerechtelijke. De buitengerechtelijke inningskosten worden gesteld op minimaal 15% van de verschuldigde hoofdsom met een minimum van 100 euro alles te vermeerderen met de daarover verschuldigde B.T.W.
14.11 Daarenboven is de klant indien hij in gebreke is een bedrag aan rente verschuldigd welke ligt 2% boven de wettelijke rente. Een gedeelte van een maand wordt bij de berekening van de verschuldigde rente voor een gehele maand gerekend.
14.12 Indien het horecabedrijf goederen als bedoeld in artikel 14.7 onder zich heeft en de klant van wie het horecabedrijf de goederen onder zich heeft gekregen gedurende drie maanden in gebreke is, is het horecabedrijf gerechtigd deze goederen publiekelijk dan wel onderhands te verkopen en zich op de opbrengst daarvan te verhalen. De aan de verkoop verbonden kosten komen eveneens ten laste van de klant en het horecabedrijf kan zich ook daarvoor op de opbrengst van de verkoop verhalen. Hetgeen na het verhaal van het horecabedrijf resteert wordt aan de klant uitgekeerd.
14.13 Iedere betaling zal, ongeacht enige door de klant bij die betaling geplaatste aantekening dan wel gemaakte opmerking, worden geacht te strekken in mindering op de schuld van de klant aan het horecabedrijf in de navolgende volgorde:
1. de kosten van executie;
2. de gerechtelijke en buitengerechtelijke inningskosten;
3. de rente;
4. de schade;
5. de hoofdsom.
14.14 Betaling geschiedt in Nederlandse courant. Indien het horecabedrijf buitenlandse betaalmiddelen accepteert dan zal gelden de op het moment van betaling geldende marktkoers. Het horecabedrijf kan daarbij bij wijze van administratiekosten een bedrag in rekening brengen dat overeenkomt met maximaal 10% van het bedrag dat in vreemde valuta wordt aangeboden. Het horecabedrijf kan dit bewerkstelligen door de geldende marktkoers met maximaal 10% aan te passen.
14.15 Het horecabedrijf is nimmer gehouden om cheques, girobetaalkaarten en andere dergelijke betaalmiddelen te accepteren en kan aan acceptatie van zodanige betaalmiddelen voorwaarden verbinden. Hetzelfde geldt voor andere, hier niet genoemde betaalmiddelen.
Artikel 15 Overmacht
15.1 Als overmacht voor het horecabedrijf, die maakt dat een eventuele daardoor veroorzaakte tekortkoming het horecabedrijf niet kan worden toegerekend, zal gelden iedere voorziene of onvoorziene, voorzienbare of onvoorzienbare omstandigheid die het uitvoeren van de horecaovereenkomst door het horecabedrijf zodanig bemoeilijkt dat het uitvoeren van de horecaovereenkomst onmogelijk dan wel bezwaarlijk wordt.
15.2 Onder zodanige omstandigheden worden mede verstaan zodanige omstandigheden bij personen en/of diensten en/of instellingen waarvan het horecabedrijf gebruik wenst te maken bij het uitvoeren van de horecaovereenkomst, alsmede alles wat voor voornoemden als overmacht of opschortende dan wel ontbindende voorwaarde geldt, alsmede wanprestatie van voornoemden.
15.3 Indien een der partijen bij een horecaovereenkomst niet in staat is om aan enige verplichting uit die horecaovereenkomst te voldoen, is hij gehouden de andere partij hiervan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen.
Artikel 16 Gevonden voorwerpen
16.1 In het gebouw en zijn aanhorigheden van het horecabedrijf verloren of achtergelaten voorwerpen, welke door de gast worden gevonden, dienen door deze met bekwame spoed bij het horecabedrijf te worden ingeleverd.
16.2 Van voorwerpen, waarvan de rechthebbende zich niet binnen een jaar na de inlevering daarvan bij het horecabedrijf heeft gemeld, verkrijgt het horecabedrijf de eigendom.
16.3 Indien het horecabedrijf door de gast achtergelaten voorwerpen aan deze toezendt geschiedt zulks geheel voor rekening en risico van de gast. Het horecabedrijf is nimmer tot toezending verplicht.
Artikel 17 Kurkengeld
17.1 Indien de gast en/of klant in de ruimten van een horecabedrijf drank nuttigt die niet door dat horecabedrijf verstrekt is, is de klant per genuttigde fles een bedrag aan kurkengeld verschuldigd.
17.2 Indien de gast en/of klant in de ruimten van een horecabedrijf spijzen nuttigt die niet door dat horecabedrijf verstrekt zijn, is de klant terzake een bedrag aan keukengeld verschuldigd.
17.3 De in de artikelen 17.1 en 17.2 bedoelde bedragen worden vooraf overeengekomen dan wel, bij gebreke van voorafgaande overeenkomst, in redelijkheid vastgesteld door het horecabedrijf.
Artikel 18 Toepasselijk recht en geschillen
Op horecaovereenkomsten is bij uitsluiting Nederlands recht van toepassing.
18.2 Ingeval van geschillen tussen het horecabedrijf en een klant (niet zijnde een natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf) is bij uitsluiting bevoegd de bevoegde rechter in de woonplaats van het horecabedrijf, tenzij krachtens dwingende wetsbepaling een andere rechter bevoegd is en onverminderd de bevoegdheid van het horecabedrijf het geschil te doen beslechten door de rechter die bij gebreke van dit beding bevoegd zou zijn.
18.3 Indien en zodra onder auspiciën van Koninklijk Horeca Nederland en eventuele andere betrokken organisaties een geschillencommissie in het leven is geroepen, zullen de geschillen ter beslechting waarvan de geschillencommissie is ingesteld overeenkomstig de terzake opgestelde reglementen worden beslecht.
18.4 Alle vorderingen van de klant verjaren na verloop van een jaar na het moment waarop zij zijn ontstaan.
18.5 De ongeldigheid van één of meer van de bedingen in deze algemene voorwaarden laat de geldigheid van alle andere bedingen onverlet. Blijkt een beding in deze algemene voorwaarden om enigerlei reden ongeldig, dan worden partijen geacht een geldig vervangend beding overeengekomen te zijn dat het ongeldige beding naar strekking en reikwijdte zoveel mogelijk benadert.
September 1998
[:en]Uniform Conditions for the Hotel and Catering Industry.
The Uniform Conditions for the Hotel and Catering Industry (UVH) are the terms and conditions on which catering establishments set up in the Netherlands, such as hotels, restaurants, bars and related businesses (including catering firms, party service firms, etc.), provide catering services and enter into catering agreements.
The UVH are registered with the District Court and the Chamber of Commerce and Industry in The Hague.
Clause 1 – Definitions
In the UVH and in the offers and agreements to which the UVH applies, the words below shall have the meanings assigned to them in this clause.
1.1 Catering Establishment
The natural person or legal entity or partnership which is in the business of providing hotel and/or catering services and is a member of Koninklijk Horeca Nederland (Dutch trade association for hotel and catering industry).
1.2 Host
Whoever represents a Catering Establishment in entering into and carrying out catering agreements.
1.3 Provision of Catering Services
The provision by a Catering Establishment of accommodation and/or food and/or drink and/or the supplying of halls and/or rooms and/or grounds, all these with all the associated work and services, and all in the broadest sense of the word.
1.4 Customer
The natural person or legal entity or partnership which has entered into an agreement with a Catering Establishment.
1.5 Guest
The natural person(s) entitled to one or more Catering Services based on a catering agreement entered into with the Customer. Wherever the UVH speak of Guest, or Customer, this refers to both Guest and Customer, unless it is clear from the content and implication of the clause that only one of the two can be intended.
1.6 Catering Agreement
An agreement between a Catering Establishment and a Customer involving one or more Catering Services to be provided by the Catering Establishment at a price to be paid by the Customer. The term Reservation is sometimes used in place of the term Catering Agreement.
1.7 Hotel Establishment
The Catering Establishment where the provision of Catering Services consists mainly or exclusively of supplying accommodation.
1.8 Restaurant Establishment
The Catering Establishment where the provision of Catering Services consists mainly or exclusively of supplying food and accompanying drink.
1.9 Bar Establishment
The Catering Establishment where the provision of Catering Services consists mainly or exclusively of supplying drink.
1.10 Room Rental Establishment
The Catering Establishment where the provision of Catering Services consists mainly or exclusively of providing rooms or halls.
1.11 Reservation Value (the value of the Catering Agreement)
The total expected turnover of the Catering Establishment including service charges, (tourist tax) and VAT relating to a Catering Agreement concluded with a Customer, which expected turnover is based on the averages applicable to that Catering Establishment.
1.12 Koninklijk Horeca Nederland
Het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en Aanverwante Bedrijf (The Royal Association of Businesses in the Catering and Related Industries) known as “Horeca Nederland” or any legal successor to this.
1.13 Cancellation
The written notice by the Customer to the Catering Establishment that one or more of the agreed Catering Services is no longer required in part or in full, or the written notice by the Catering Establishment to the Customer that one or more of the agreed Catering Services shall no longer be provided in part or in full.
1.14 No-show
The failure of a Guest, without prior Cancellation, to make use of one of the Catering Services provided on the basis of a Catering Agreement.
1.15 Group
A group of 10 or more persons entitled to one or more Catering Services from a Catering Establishment under the terms of a Catering Agreement or more than one agreement regarded as connected.
1.16 Individual
Every person that does not form part of a Group as defined above.
1.17 Goods
All Goods, including money, valuables and papers of value.
1.18 Corkage
The price charged when drink not provided by a Catering Establishment is consumed on the premises of that Catering Establishment.
1.19 Food Charge
The price charged when food not provided by a Catering Establishment is consumed on the premises of that Catering Establishment.
1.20 Turnover Guarantee
A written declaration from the Customer that the Catering Establishment will realise a certain minimum turnover from one or more Catering Agreements.
Clause headings are used exclusively for reference purposes. No rights may be derived from these.
Clause 2 – Scope
2.1 The UVH apply to the making and content of all Catering Agreements, as well as all offers relating to the making of such Catering Agreements, to the exclusion of all other general terms and conditions. If other general terms and conditions besides these are actually in force, the UVH shall prevail where any conflict arises.
2.2 Departure from the UVH is only possible if set down in writing and on a case by case basis.
2.3 The UVH also cover all natural persons and legal entities which the Catering Establishment uses or has used in concluding and/or carrying out a Catering Agreement or a different agreement or in running the Catering Establishment.
2.4 Once the UVH have been declared legally applicable to a certain Catering Agreement, then the latest valid version of the UVH is considered to apply to all subsequent Catering Agreements between the same parties, unless agreed otherwise in writing.
Clause 3 – The making of Catering Agreements
3.1 A Catering Establishment can at any time and for any reason refuse to enter into a Catering Agreement, except where such a refusal is based purely on one or more of the grounds specified in Clause 429 of the Criminal Code (discrimination).
3.2 All offers presented by a Catering Establishment in connection with the making of a Catering Agreement are without obligation and conditional “on the supply (or capacity) being adequate”. If the Catering Establishment invokes the said restriction within a period which can be considered reasonable in the circumstances following the Customer’s acceptance of the offer then the intended Catering Agreement shall be considered not to be made.
3.3 If the Catering Establishment has granted the Customer (option holder) a right of first refusal, this right cannot be revoked, except if and insofar as another potential Customer makes an offer to the Catering Establishment to enter into a Catering Agreement concerning all or part of the Catering Services due in the option. In that case the option holder must be informed of this offer by the Catering Establishment, whereupon the option holder must state whether or not he wishes to take up the right of first refusal.
If the option holder does not give notice that he wishes to take up the right of first refusal then this right shall lapse. A right of first refusal can only be granted in writing.
3.4 Catering Agreements for one or more Guests entered into by intermediaries (shipbrokers, travel agencies, other Catering Establishments, etc.), whether or not in the name of their business connection(s), shall be considered to be concluded partly for account and risk of this intermediary. The Catering Establishment shall not owe any commission or percentage, by whatever name, to the intermediary unless specifically agreed otherwise in writing. Payment by the Guest of the whole or part of the amount due shall release the intermediary to the same extent.
Clause 4 – General obligations of the Catering Establishment
4.1 The obligations specified in this clause apply to every Catering Establishment. All obligations arising from the special nature of the Catering Establishment and the type of Catering Services to be performed are contained in the following clauses.
4.2 In the event that the special regulation referred to in Clauses 5 et seq. is at variance with a general stipulation in subclauses 4.3 – 4.7, the special regulation shall apply.
4.3 Under the terms of the Catering Agreement, the Catering Establishment is, without prejudice to the stipulations in the following clauses, bound to provide the agreed Catering Services at the agreed times in the manner customary in that Catering Establishment.
4.4 The obligation mentioned in Clause 4.3 does not apply:
1. in the event of force majeure on the side of the Catering Establishment as defined in Clause 15;
2. if the Guest fails to arrive or arrives more than half an hour late;
3. if the Customer’s payment of the guarantee deposit/interim payment referred to in Clause 10 is not made in good time;
4. if the Customer fails to provide a Turnover Guarantee in good time, despite a request to do so;
5. if the Customer in any other way fails to fulfil all his obligations towards the Catering Establishment in whatever respect.
4.5 The Catering Establishment is not obliged to accept and/or take into safe keeping any property of the Guest.
4.6 If the Catering Establishment makes any charge to the Guest for accepting Goods and/or taking Goods into safe keeping, the Catering Establishment is obliged to take reasonable care of those Goods, without prejudice to the stipulations in Clause 12.
4.7 The Catering Establishment is never obliged to admit any domestic animal belonging to the Guest and may attach conditions to such admission.
Clause 5 – Obligations of the Hotel Establishment
5.1 The Hotel Establishment is during the agreed period obliged to provide the Guest with accommodation of the standard customary in that hotel, subject to the stipulations in the third subclause.
5.2 The Hotel Establishment must also be able to provide the associated Catering Services customary in that hotel and to supply the facilities customary there.
5.3 The accommodation should be available to the Guest from 14.00 hours on the day of arrival until 12 noon on the day of departure.
5.4 The Hotel Establishment should hang or affix or deposit the house rules in a clearly visible place for the information of the Guest, or hand over the house rules in writing to the Guest. The Guest is obliged to observe the house rules.
5.5 The Hotel Establishment is entitled to terminate the provision of Catering Services to a Guest at any time without prior notice if the Guest repeatedly breaks the house rules, or otherwise behaves in such a way that the order and peace and quiet in the Catering Establishment and/or the normal running of the place may be or is disturbed. In that case the Guest must leave the hotel at the first request. The Hotel Establishment may only exercise this right if the nature and seriousness of the breaches of the house rules by the guest give sufficient cause, in the reasonable opinion of the Hotel Establishment.
5.6 Unless otherwise agreed, the Hotel Establishment is entitled to regard the reservation as cancelled if the Guest has not checked in on the first day of the reservation by 18.00 hours, without prejudice to the stipulations in Clause 9.
5.7 The Hotel Establishment is entitled to ask the Guest to accept accommodation that differs from what is described in the Catering Agreement, except if such a request is clearly unreasonable and must be considered obviously too inconvenient for the Guest. In the latter case, the Guest/Customer has the right to cancel the Catering Agreement to which the aforementioned request of the Catering Establishment applies, with immediate effect, without prejudice to his obligations based on other Catering Agreements. If the Catering Establishment saves money in the above circumstances by providing accommodation that differs from what is described in the Catering Agreement, the Guest and/or Customer is entitled to the amount that is saved. Beyond that the Catering Establishment shall never be obliged to pay any compensation.
Clause 6 – Obligations of the Restaurant Establishment
6.1 The Restaurant Establishment is obliged to provide the Guest with the agreed facilities at the agreed time and to supply the agreed food and drink in the quantity, quality and in the manner customary in that restaurant.
6.2 If no food and drink are agreed in advance then the Restaurant Establishment shall on request provide whatever food and drink is available at that moment, without prejudice to the other stipulations in Clause 6.1.
6.3 The Restaurant Establishment is entitled to refrain from providing Catering Services or to terminate these at any time if the Guest does not behave in a way that is fitting to the class and operation of that restaurant. The Restaurant Establishment may, among other things, lay down rules concerning the outward appearance of the Guest. The Guest must leave the restaurant at the first request.
6.4 If the Guest has not arrived by half an hour after the reserved time, the Restaurant Establishment may consider the reservation cancelled, without prejudice to the stipulations in Clause 9.
Clause 7 – Obligations of the Bar Establishment
7.1 The Bar Establishment is obliged on request to provide the Guest with the drinks which it has in stock. In addition the Bar Establishment must be able to provide the Catering Services customary in that establishment.
7.2 The Bar Establishment is entitled to refrain from providing Catering Services or to terminate these at any time if the Guest does not behave in a way that is fitting to the class and operation of that bar. The Bar Establishment may, among other things, lay down rules concerning the outward appearance of the Guest. The Guest must leave the bar at the first request.
Clause 8 – Obligations of the Catering Establishment concerning room rental
8.1 The Catering Establishment is entitled to provide rooms that differ from what is described in the Catering Agreement, except if such a request is clearly unreasonable and must be considered obviously too inconvenient for the Guest. In the latter case, the Guest/Customer has the right to cancel the Catering Agreement to which the aforementioned request of the Catering Establishment applies, with immediate effect, without prejudice to his obligations based on other Catering Agreements. If the Catering Establishment saves money in the above circumstances by providing rooms that differ from what is described in the Catering Agreement, the Guest and/or Customer is entitled to the amount that is saved. Beyond that the Catering Establishment shall never be obliged to pay any compensation.
8.2 The Catering Establishment must in addition be able to provide the Guests with the Catering Services customary in that establishment.
8.3 The Catering Establishment is entitled to refrain from providing Catering Services or to terminate these at any time if the Guest does not behave in a way that is fitting to the class and operation of that Catering Establishment. The Catering Establishment may, among other things, lay down rules concerning the outward appearance of the Guest. The Guest must leave the Catering Establishment at the first request.
8.4 The Catering Establishment is entitled, after consultation with the competent authorities locally, to cancel the Catering Agreement on the grounds of justifiable fear that the public order may be disturbed. If the Catering Establishment makes use of this power, then the Catering Establishment shall not be liable to pay any compensation.
Clause 9 – Cancellations
9.1 Cancellation by Customers, general
9.1.1 The Customer is not entitled to cancel a Catering Agreement, unless he at the same time makes a binding offer to pay the amounts fixed below. Every Cancellation is considered to include such an offer. Such an offer is considered to be accepted if the Catering Establishment does not reject the offer forthwith. Cancellation should take place in writing and be dated. The Customer cannot derive any rights from a verbal Cancellation. The stipulations in Clause 9 apply without prejudice to the stipulations in other clauses.
9.1.2 The Catering Establishment may inform the Customer at the latest one month before the first Catering Service based on the relevant Catering Agreement is due to be provided that it will regard certain Individuals as a Group. In that case all the conditions for Groups apply to those persons.
9.1.3 The stipulations in Clauses 13.1 and 14.6 also apply to Cancellations.
9.1.4 In the event of No-show, the Customer is in all cases required to pay the Reservation Value.
9.1.5 In the event that not all the agreed Catering Services are cancelled, the conditions below apply pro rata to the Catering Services that are cancelled.
9.1.6 If one or more agreed Catering Services are completely or partly cancelled, the periods in the following clauses shall be increased by 4 months, if the Reservation Value of the cancelled Catering Services amounts to more than the correspondingly calculated value of the other Catering Services that the Catering Establishment could have provided during the period in which the cancelled Catering Services were to have been provided.
9.1.7 Any amounts which the Catering Establishment already owes to third parties at the time of Cancellation based on the cancelled Catering Agreement must at all times be fully reimbursed by the Customer to the Catering Establishment, provided the Catering Establishment has not acted unreasonably in entering into the commitments in question. The amounts involved shall go towards a reduction of the Reservation Value referred to in the following clauses.
9.2 Cancellation of hotel accommodation/lodgings
9.2.1 Groups
If a reservation for only hotel accommodation is made, either with or without breakfast, for a Group then the following applies to the Cancellation of this reservation.
1. In case of Cancellation more than 3 months before the time when the first Catering Service should be provided under the terms of the Catering Agreement, hereinafter called “the Commencement Date”, the Customer is not obliged to make any payment to the Hotel Establishment.
2. In case of Cancellation more than 2 months before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 15% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
3. In case of Cancellation more than 1 month before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 35% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
4. In case of Cancellation more than 14 days before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 60% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
5. In case of Cancellation more than 7 days before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 85% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
6. In case of Cancellation 7 days or less before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 100% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
9.2.2 Individuals
If a reservation for only hotel accommodation is made, either with or without breakfast, for a one or more Individuals then the following applies to the Cancellation of this reservation.
1. In case of Cancellation more than 1 month before the Commencement Date, the Customer is not obliged to pay any money to Hotel Establishment.
2. In case of Cancellation more than 14 days before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 15% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
3. In case of Cancellation more than 7 days before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 35% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
4. In case of Cancellation more than 3 days before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 60% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
5. In case of Cancellation more than 24 hours before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 85% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
6. In case of Cancellation 24 hours or less before the Commencement Date, the Customer is obliged to pay 100% of the Reservation Value to the Hotel Establishment.
9.3 Cancellation of restaurant/table reservation
9.3.1 Groups
If a reservation for only a restaurant (table reservation) is made for a Group then the following applies to the Cancellation of that reservation:
1. if a menu has been agreed:
1. in case of Cancellation more than 14 days before the reserved time no payment is due;
2. in case of Cancellation 14 days or less but more than 7 days before the reserved time the Customer shall pay 25% of the Reservation Value;
3. in case of Cancellation 7 days or less before the reserved time the Customer shall pay 50% of the Reservation Value;
4. in case of Cancellation 3 days or less before the reserved time the Customer shall pay 75% of the Reservation Value.
2. if no menu has been agreed:
1. in case of Cancellation more than twice 24 hours before the reserved time no payment is due;
2. in case of Cancellation twice 24 hours or less before the reserved time the Customer shall pay 50% of the Reservation Value.
9.3.2 Individuals
If a reservation for only a restaurant (table reservation) is made for one or more Individuals then the following applies to the Cancellation of that reservation:
1. if a menu has been agreed:
1. in case of Cancellation more than four times 24 hours before the reserved time no payment is due;
2. in case of Cancellation four times 24 hours or less before the reserved time the Customer shall pay 50% of the Reservation Value.
2. if no menu has been agreed:
1. in case of Cancellation more than twice 24 hours before the reserved time no payment is due;
2. in case of Cancellation twice 24 hours or less before the reserved time the Customer shall pay 50% of the Reservation Value.
9.4 Cancellation of other Catering Agreements
9.4.1 The following shall apply to the Cancellation of any reservations not covered by Clauses 9.2 and 9.3.
9.4.2 The Cancellation of a Reservation made for a group shall be subject to the following.
1. In case of Cancellation more than 6 months before the time when under the terms of the Catering Agreement the first Catering Service should be provided, the Customer is not obliged to make any payment to the Catering Establishment.
2. In case of Cancellation more than 3 months before the said time, the Customer is obliged to pay 10% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
3. In case of Cancellation more than 2 months before the said time, the Customer is obliged to pay 15% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
4. In case of Cancellation more than 1 month before the said time, the Customer is obliged to pay 35% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
5. In case of Cancellation more than 14 days before the said time, the Customer is obliged to pay 60% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
6. In case of Cancellation more than 7 days before the said time, the Customer is obliged to pay 85% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
7. In case of Cancellation 7 days or less before the said time, the Customer is obliged to pay 100% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
9.4.3 The Cancellation of a Reservation made for one or more individuals shall be subject to the following.
1. In case of Cancellation more than 1 month before the time when under the terms of the Catering Agreement the first Catering Service should be provided, the Customer is not obliged to make any payment to the Catering Establishment.
2. In case of Cancellation more than 14 days before the said time, the Customer is obliged to pay 15% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
3. In case of Cancellation more than 7 days before the said time, the Customer is obliged to pay 35% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
4. In case of Cancellation more than 3 days before the said time, the Customer is obliged to pay 60% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
5. In case of Cancellation more than 24 hours before the said time, the Customer is obliged to pay 85% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
6. In case of Cancellation 24 hours or less before the said time, the Customer is obliged to pay 100% of the Reservation Value to the Catering Establishment.
9.5 Cancellation by the Catering Establishment
9.5.1 The Catering Establishment is entitled to cancel a Catering Agreement subject to the following, unless the Customer has given written notice within seven days after the signing of the said Catering Agreement requiring the Catering Establishment to waive its powers to cancel the agreement, provided that the Customer at the same time clearly states that he is also waiving his own powers to cancel the agreement.
9.5.2 If the Catering Establishment cancels a Catering Agreement to provide food and accompanying drink, the Clauses 9.1.1 and 9.3.2 apply correspondingly, transposing Customer and Catering Establishment.
9.5.3 If the Catering Establishment cancels a Catering Agreement other than the one referred to in Clause 9.5.2, then Clauses 9.1.1 and 9.2.2 apply correspondingly, transposing Customer and Catering Establishment.
9.5.4 The Catering Establishment is at all times entitled to cancel a Catering Agreement, without being obliged to pay the aforementioned amounts, if there are sufficient indications that the gathering to be held in the Catering Establishment on the grounds of the Catering Agreement is of such a different character from what might have been expected on the grounds of the Customer’s statement or on the grounds of the capacity of the Customer or Guests, that the Catering Establishment would not have concluded the agreement, if it had been aware of the actual nature of the gathering. If the Catering Establishment exercises this right after the gathering in question has started, the Customer shall be obliged to pay for the Catering Services provided up to that point in time, but the Customer’s obligation to pay for the rest shall cease to apply. In such an event, the payment for the Catering Services provided shall be calculated in proportion to the time the gathering was due to last.
9.5.5 Instead of exercising its right referred to in 9.5.4, the Catering Establishment is entitled to set additional requirements for the course of the gathering in question. If there are sufficient indications that these requirements are not being (or will not be) fulfilled, the Catering Establishment shall still be entitled to exercise the right referred to in 9.5.4.
9.5.6 If and insofar as the Catering Establishment also acts as a tour operator in the legal sense, the following shall apply with regard to travel agreements in the legal sense. The Catering Establishment may change an essential point in the travel agreement, owing to important circumstances that are immediately reported to the Customer. The Catering Establishment may also change a non-essential point in the travel agreement, owing to important circumstances that are immediately reported to the Customer. Up to twenty days before the commencement of travel, the Catering Establishment may increase the cost of the trip in connection with changes in the cost of transport, including fuel costs, the levies that are due, or the applicable exchange rates. If the traveller refuses to accept any such change, the Catering Establishment may cancel the travel agreement.
Clause 10 – Guarantee deposit and interim payment
10.1 The Catering Establishment can at any time require the Customer to deposit or arrange to have deposited with the Catering Establishment a guarantee deposit amounting at most to the Reservation Value less any interim payments already made. Guarantee deposits received shall be subject to proper accounting procedures, shall serve exclusively as security for the Catering Establishment and definitely do not count as already realised turnover.
10.2 The Catering Establishment can in each case ask for an interim payment for Catering Services already provided.
10.3 The Catering Establishment may recover all sums owed by the Customer on any account out of the amount deposited in accordance with the previous clauses. The balance must be repaid to the Customer by the Catering Establishment immediately.
Clause 11 – Turnover Guarantee
11.1 If a Turnover Guarantee is issued, the Customer is obliged to pay the Catering Establishment at least the sum determined in the Turnover Guarantee in respect of the Catering Agreements concerned.
Clause 12 – Liability of the Catering Establishment
12.1 The exclusion of liability in this clause does not apply insofar as the Catering Establishment has received a payment from an insurance company or from another third party relating to the risk that has materialised.
12.2 Without prejudice to the conditions in Clause 4.6, the Hotel Establishment is not liable for damage or loss of Goods which have been brought into the hotel by a Guest who is staying there. The Customer indemnifies the Hotel Establishment against claims from Guests in this respect. These stipulations do not apply insofar as the damage or loss is caused intentionally or the hotel is grossly at fault.
12.3 Without prejudice to the conditions in Clauses 12.7 and 12.8, the Catering Establishment is never liable for any damage whatsoever suffered by the Customer, the Guest and/or third parties unless the damage is caused intentionally or the Catering Establishment is grossly at fault. This liability exclusion also applies in particular to damage resulting from consuming foods prepared or served by the Catering Establishment, and to damage resulting from computer-related problems. If imperative law only permits a less extensive liability restriction, that less extensive restriction shall apply.
12.4 In no case is the Catering Establishment obliged to pay a higher sum in compensation than:
1. the Reservation Value or, if that is more,
2.
1. the amount paid out by the Catering Establishment’s insurer to the Catering Establishment for the damage, or
2. the compensation for the damage received from another third party.
12.5 The Catering Establishment is never liable for damage to or caused by vehicles of the Guest, except if and insofar as the damage is caused intentionally or the Catering Establishment is grossly at fault.
12.6 The Catering Establishment is never liable for damage caused directly or indirectly to any persons or property as a direct or indirect result of any defect or any feature or circumstance on or in any moveable or immoveable property which the Catering Establishment is looking after, holding on a long or short lease, hiring or which it owns or which is in any other way at the disposal of the Catering Establishment, except if and insofar as the damage is caused intentionally or the Catering Establishment is grossly at fault.
12.7 If the Guest finds there has been any damage to the Goods placed in safe keeping, in exchange for payment as referred to in Clause 4.6, the Catering Establishment is obliged to make good the damage to these Goods resulting from their being damaged or lost. Compensation is never due in connection with other Goods contained inside the Goods which are handed in.
12.8 If the Catering Establishment accepts Goods or if Goods are deposited, left in safe keeping and/or left behind in any way, anywhere or by anyone without the Catering Establishment charging any money for this, then the Catering Establishment is never liable for damage to or in connection with those Goods however this may arise unless the Catering Establishment deliberately caused this damage, or the Catering Establishment is grossly to blame for the damage.
12.9 The Customer (not being a natural person who is not acting in the exercise of a profession or business) indemnifies the Catering Establishment in full against any claim, by whatever name, which the Guest and/or any third party may lodge against the Catering Establishment, if and insofar as this claim has any connection in the broadest sense with any (Catering) Service to be provided or which has been provided by the Catering Establishment under the terms of any agreement with the Customer or has any connection with the accommodation where such a (Catering) Service was provided or was to be provided.
12.10 The liability to indemnify referred to in Clause 12.9 also applies if the Catering Agreement with the Customer and/or the Guest is cancelled in full or in part for any reason.
Clause 13 – Liability of the Guest and/or Customer
13.1 The Customer and the Guest and anyone accompanying them are severally liable for all damage which has occurred and/or may occur to the Catering Establishment and/or to any third party as a direct or indirect result of any non-fulfilment of obligations (culpable deficiency) and/or wrongful action, including breaking the house rules, committed by the Customer and/or the Guest and/or anyone accompanying them, as well as for all damage caused by any animal and/or any substance and/or any article which is in their possession or which is under their supervision.
Clause 14 – Settlement of accounts and payment
14.1 The Customer has to pay the price fixed in the Catering Agreement or, insofar as the Catering Agreement was signed more than three months before the time when the Catering Services arising out of that Agreement have to be provided, the prices which apply at the time that the Catering Service(s) has/have to be provided, which are understood to be the prices stated on the lists displayed by the Catering Establishment in a place visible to the Guest or which are included in a list which is handed to the Customer/Guest, if necessary at the request of said Customer/Guest.
14.2 A list is considered to be displayed in a place visible to the Guest if the list is visible in rooms which are normally accessible in the Catering Establishment.
14.3 An extra charge can be made by the Catering Establishment for special services, such as the use of a cloakroom, garage, safe, laundry, telephone, telex, TV rental, etc.
14.4 All accounts, including accounts relating to Cancellation or No-show, are due for payment by the Customer and/or Guest at the time they are presented to him. The Customer is responsible for paying in cash unless otherwise agreed in writing or unless agreed otherwise.
14.5 If an invoice is sent out for an account which is below e 150,- according to the conditions in the fourth subclause, then the Catering Establishment may add e 15,- for administration costs to the account. The stipulations in this clause correspondingly apply to that amount.
14.6 The Guest and the Customer are severally liable for all amounts which one or both of them may owe the Catering Establishment on any account. Neither of them may appeal to benefit of excussion. Except where stipulated otherwise, Catering Agreements are considered to be concluded jointly on behalf of every Guest. By turning up the Guest acknowledges that the Customer was competent to represent him in concluding the relevant Catering Agreement.
14.7 As long as the Guest and/or Customer has not entirely fulfilled all his obligations to the Catering Establishment, the Catering Establishment is entitled to take over and keep all Goods which the Guest and/or Customer has brought with him to the Catering Establishment, until the Guest and/or Customer has fulfilled all his obligations to the Catering Establishment to the satisfaction of the Catering Establishment. Should this situation arise, the Catering Establishment has a right of lien as well as a right of retention on the Goods in question.
14.8 If payment otherwise than in cash is agreed, all invoices for any amount must be paid by the Customer to the Catering Establishment within fourteen days of the invoice date. If an invoice is sent out, the Catering Establishment is at all times entitled to add an extra 2% to the invoice to cover the restriction of its credit, which is removed if the Customer pays the invoice within fourteen days.
14.9 If and insofar as payment is not made in good time, the Customer is in default without any notice of default being necessary.
14.10 If the Customer is in default he must reimburse the Catering Establishment for all costs, both judicial and extrajudicial, arising from collection. The set level of extrajudicial collection costs is at least 15% of the principal amount owed, with a minimum of e 100.- all to be increased by the VAT due on that amount.
14.11 Over and above this, if the Customer is in default he will be charged interest at 2% above the legal interest rate. When the amount of interest due is calculated, part of a month is counted as a full month.
14.12 If the Catering Establishment has in its keeping Goods as referred to in Clause 14.7 and if the Customer from whom the Catering Establishment has received the Goods into keeping is in default for three months, the Catering Establishment is entitled to sell these Goods publicly or privately and to recover the amount owed from the proceeds. The costs associated with the sale are also the responsibility of the Customer, and the Catering Establishment can also recover these costs from the proceeds of the sale. After the Catering Establishment has recovered everything it is owed, any remaining money shall be paid to the Customer.
14.13 Every payment shall, regardless of any endorsements or observations made by the Customer at the time of payment, be considered as serving to reduce the debt of the Customer to the Catering Establishment in the following order:
1. the costs of execution
2. the judicial and extrajudicial collection costs
3. the interest
4. the damage
5. the principal amount.
14.14 Payment shall take place in Dutch currency. If the Catering Establishment accepts foreign instruments of payment then the market exchange rate in force at the time of payment shall apply. The Catering Establishment may charge administration costs amounting to a maximum of 10% of the amount offered in foreign currency. The Catering Establishment can effectuate this by adjusting the market exchange rate then in force by a maximum of 10%.
14.15 The Catering Establishment is never obliged to accept cheques, giro payment cards and other such instruments of payment and may attach conditions to the acceptance of such instruments of payment. The same applies to other instruments of payment not referred to here.
Clause 15 – Force majeure
15.1 Force majeure for the Catering Establishment, which means that any deficiency caused by this cannot be attributed to the Catering Establishment, shall be defined as every foreseen or unforeseen, foreseeable or unforeseeable circumstance which interferes with the fulfilment of the Catering Agreement by the Catering Establishment to such an extent that the fulfilment of the Catering Agreement becomes impossible or difficult.
15.2 Such circumstances are also understood to include such circumstances involving persons and/or services and/or institutions which the Catering Establishment is planning to use in fulfilling the Catering Agreement, as well as everything that applies to the aforementioned in terms of force majeure or reasons for postponement or cancellation, as well as non-fulfilment by the aforementioned.
15.3 If one of the parties to a Catering Agreement is not in a position to fulfil any obligation in that Catering Agreement, he is obliged to inform the other party of this as soon as possible.
Clause 16 – Lost and found
16.1 Any objects which are lost or left behind in the building and appurtenances of the Catering Establishment and which are found by the Guest, must be handed in to the Catering Establishment by the Guest with all convenient speed.
16.2 Any objects which the rightful owner has not claimed from the Catering Establishment within a year of their being handed in become the property of the Catering Establishment.
16.3 If the Catering Establishment sends the Guest any objects that have been left behind, this shall take place entirely for account and risk of the Guest. The Catering Establishment is never obliged to send on such objects.
Clause 17 – Corkage
17.1 If the Guest and/or Customer consumes drink that has not been provided by a Catering Establishment on the premises of that Catering Establishment, the Customer has to pay Corkage for each bottle consumed.
17.2 If the Guest and/or Customer consumes food that has not been provided by a Catering Establishment on the premises of that Catering Establishment, the Customer has to pay a Food Charge.
17.3 The amounts referred to in Clauses 17.1 and 17.2 shall be agreed in advance or, in the absence of prior agreement, shall be fixed at a reasonable level by the Catering Establishment.
Clause 18 – Applicable law and disputes
18.1 Catering Agreements shall be governed exclusively by the laws of the Netherlands.
18.2 Any dispute between the Catering Establishment and the Customer (not being a natural person who is not acting in the exercise of a profession or business) shall be exclusively subject to the jurisdiction of the court in the domicile of the Catering Establishment, unless another court is competent under the strictly binding provisions of the law and without prejudice to the authority of the Catering Establishment to settle the dispute through the court which would have jurisdiction in the absence of this condition.
18.3 If and as soon as an arbitration committee is established under the auspices of Koninklijk Horeca Nederland and any other organisations which may be involved, the disputes which the arbitration committee is set up to mediate shall be settled in accordance with the regulations drawn up for this purpose.
18.4 All claims from the Customer become barred after one year has elapsed from the time of their origination.
18.5 The nullity of one or more clauses in these general terms and conditions does not affect the validity of all the other clauses. If a clause in these general terms and conditions turns out to be invalid for any reason, then the parties are assumed to have agreed a valid replacement clause which comes as close as possible to the meaning and scope of the invalid clause.
September 1998[:]